Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
7 juni 2009
Economische crisis verhoogt slapeloosheid!
| 07/06/2009 |
Terug Verstuur link
lijn
Economische crisis verhoogt slapeloosheid! Meer dan 90 procent van de mensen bevestigt in een grote internetenquête dat de economische crisis hen duidelijk meer slapeloosheid en stress bezorgt. Het slaapgebrek en de spanningen zijn gebonden aan werkproblemen. De voornaamste oorzaken van stress zijn de moeilijkheden om vandaag een nieuwe job te vinden (28 procent), voor 32 procent neemt de spanning en slapeloosheid toe om het vele werk door te weinig mensen moet worden gedaan, 29 procent van de mannen en vrouwen die vandaag nog actief zijn, hebben schrik om hun werk binnenkort te verliezen. Belgen lijden, volgens de enquête iets meer onder de crisis dan de andere Europeanen (89 procent versus 85 procent).

Om het hoofd
te bieden tegen de crisis bestaan er nochtans enkele hulpmiddeltjes. Wetenschappers hebben via verschillende studies aangetoond dat bewegen een uitstekend middel is om beter te slapen en tijdens de dag sterker mentaal gewapend te zijn tegen de stress. Een half uur wandelen of fietsen kalmeert de zenuwen gedurende de komende 12 uur. Bewegen is dus een gratis oplossing om stress en slapeloosheid sterk te verminderen.

Bronnen:
Rogers LQ, Hopkins-Price P, Vicari S, Markwell S, Pamenter R, Courneya KS, Hoelzer K, Naritoku C, Edson B, Jones L, Dunnington G, Verhulst S.
Physical activity and health outcomes three months after completing a physical activity behavior change intervention: persistent and delayed effects. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2009 May;18(5):1410-8.

 

lijn