Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
19 februari 2010
Ectasy beschadigt de hersenen vanaf het eerste gebruik
| 19/02/2010 |
Terug Verstuur link
lijn
Ectasy beschadigt de hersenen vanaf het eerste gebruik Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het gebruik van één ecstasypil (XTC), een synthetische harddrug, schade toebrengt aan zowel het korte als het lange termijngeheugen. Het Britse onderzoek ter zake verscheen in Human Psychopharmacology. De onderzoekers toonden aan dat zelfs de kleinste hoeveelheid ectasy, bij nieuwe gebruikers, schade toebrengt aan de neuronen (hersencellen). De wetenschappers stelden negatieve veranderingen vast in de structuur van zenuwcellen en een vermindering van de bloedtoevoer naar enkele delen van de hersenen. Dit laatste heeft voor gevolg dat geheugentesten en verbale oefeningen bij beginnende ectasygebruikers veel minder goed waren dan bij jongeren die de harddrug niet innamen. De schade is al duidelijk meetbaar bij mensen die slechts 6 pillen namen gedurende een periode van achttien maanden.

Ecstasy is een sterk stimulerende drug. Ze werkt op zenuwcellen die belangrijk zijn voor verschillende mentale processen zoals humeur en het geheugen.
Iemand die een ectasypil inneemt voelt na een half uur daarvan het volle effect. Ectasy werkt gedurende een periode van gemiddeld zes uur en eindigt met een zogenaamde uitputtingsfase die gedurende acht uur depressiviteit kan veroorzaken.

Bronnen:
Paul Cumming, Mette Møller, Kjeld Benda, Luciano Minuzzi, Steen Jakobsen, Svend B. Jensen, Bente Pakkenberg, Anette K. Stark, Jan Bert Gramsbergen, Mette F. Andreasen, Aage K. Olsen
A PET study of effects of chronic 3,4-methylenedioxymethamphetamine (MDMA, ecstasy) on serotonin markers in Göttingen minipig brain

 

lijn