Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
31 december 2010
Eindejaarsfeesten en hartritmestoornissen
| 31/12/2010 |
Terug Verstuur link
lijn
Eindejaarsfeesten en hartritmestoornissen Kerstmis- en oudejaarsavond behoren tot de meest Bourgondische momenten van het hele jaar. De keerzijde van de medaille is dat het ook in die periode is dat veel mensen last krijgen van hartritmestoornissen, soms met een fatale afloop. Uit een Amerikaanse studie, die op 3 december 2008 verscheen in de Journal of the American Medical Association, blijkt dat gezonde mensen geen verhoogd risico hebben op hartritmeproblemen zolang ze geen medicijnen nemen met een alcohol contra indicatie, niet aan hypertensie lijden of niet geregistreerd staan als hartpatiënt. De voorwaarde blijft wel dat men niet meer dan twee alcoholische drankjes per dag drinkt.

Ook gezonde mannen en vrouwen die meer alcohol consumeren zien hun risico op hartritmeproblemen dan met een factor 1.6 toenemen. De Amerikaanse studie werd uitgevoerd door Dokter David Conen. Hij is verbonden aan de universiteit van Harvard in Boston. Hij en zijn team volgden gedurende een periode van 12 jaar meer dan 34000 gezonde mensen en ontdekten een rechtstreeks verband tussen de alcoholconsumptie en het optreden van hartritmestoornissen.

Meer lezen: Hartritmestoornissen: preventie

Bronnen:
David Conen, MD, MPH; Usha B. Tedrow, MD, MSc; Nancy R. Cook, ScD; M. V. Moorthy, PhD; Julie E. Buring, ScD; Christine M. Albert, MD, MPH. Alcohol Consumption and Risk of Incident Atrial Fibrillation. JAMA. 2008;300(21):2489-2496. Vol. 300 No. 21, December 3, 2008

 

lijn