Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Versterkt u actief uw weerstand?
ABC GEZONDHEID - Artikels
18 juni 2008
Fruit en antioxidanten voor diabetici
| 18/06/2008 |
Terug Verstuur link
lijn
Fruit en antioxidanten voor diabetici Voeding speelt een cruciale rol in de levenskwaliteit en de gezondheid van iedereen, maar dit geldt dubbel voor diabetici. De juiste keuze van het geschikte voedingspatroon laat toe om de bloedglucose beter onder controle te houden, het gewicht op het juiste niveau te brengen, hypertensie te vermijden en complicaties, die typisch zijn voor de slecht verzorgde diabeticus, te voorkomen. Het voedingsplan voor iedere patiënt die aan suikerziekte lijdt moet afgestemd worden op zijn dagelijkse beweging en de ernst van de ziekte.

Het is zeer belangrijk om dagelijks voldoende antioxidanten in te nemen. Dit kan via fruit of groenten, maar ook met voedingssupplementen. Diabetici produceren, door hun ziekte meer vrije radicalen (schadelijke stoffen). Antioxidanten kunnen de vorming van vrije radicalen verhinderen en op die manier vroegtijdige verouderingsverschijnselen of ziekten voorkomen. Antioxidanten voorkomen vooral glycatie. Dat is een nefaste reactie tussen overtollige suikers in het bloed en eiwitten in het lichaam.

Glycatie veroorzaakt een snelle veroudering van lichaam en geest en leidt tot arteriosclerose, nierbeschadiging en diabetische retinopathie, een oogziekte die blindheid kan veroorzaken. Gebruik dagelijks een degelijke multivitamine, extra vitaminen C en E en omega-3 vetzuren.

Meer lezen: Hoe voorkom je diabetes?

Bronnen:
Rupérez FJ, García-Martínez D, Baena B, Maeso N, Cifuentes A, Barbas C, Herrera E.
Evolution of oxidative stress parameters and response to oral vitamins E and C in streptozotocin-induced diabetic rats. / J Pharm Pharmacol. 2008 Jul;60(7):871-8

 

lijn