Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
29 juli 2011
Halsmassages verlagen bloeddruk
| 29/07/2011 |
Terug Verstuur link
lijn
Halsmassages verlagen bloeddruk Britse wetenschappers hebben een rechtstreeks verband ontdekt tussen de halsspieren, de bloeddruk en een verhoogd risico op cardiovasculaire aandoeningen. Concreet kwam men tot de vaststelling dat het zacht stimuleren van de zenuwen in de hals, door middel van massage, kan leiden tot een daling van de bloeddruk en een trager - lees gezonder - hartritme.
De onderzoekers ontdekten dat bepaalde zenuwweefsels in de hals een rechtstreekse invloed uitoefenen op een zone in de hersenen die verantwoordelijk is voor de bloeddruk en het hartslagritme. Indien de zenuwweefsels door stress geblokkeerd worden, stijgt de bloeddruk en het hartritme.

Het is de alleereerste keer dat onderzoekers een verband ontdekken tussen spanningen in de hals, het schouderoppervlak en de hersenzone die mede voor een gezonde hartfunctie verantwoordelijk is. Regelmatige hals- en schoudermassages kunnen volgens de Britten er voor zorgen dat heel wat mensen weer een betere bloeddruk en een lagere hartfrequentie krijgen. Daardoor worden wellicht veel cardiovasculaire aandoeningen vermeden. Aarzel bij spanningen dus niet om een hals en schoudermassage te laten uitvoeren.

Bloeddrukverhoging (hypertensie)
Hypertensie preventief benaderd

Bronnen:
The Journal of Neuroscience

 

lijn