Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
15 juni 2011
Pesticiden verlagen intelligentie
| 15/06/2011 |
Terug Verstuur link
lijn
Pesticiden verlagen intelligentie Blootstelling aan pesticiden tijdens de zwangerschap is niet goed voor het kind. Volgens een onderzoek uit de VS verlaagt de blootstelling het IQ.
Die conclusie is gebaseerd op drie onderzoeken waaraan drie verschillende onderzoekscentra meededen. De pesticiden werden in de urine van zwangere vrouwen gemeten, of in het navelstrengbloed. Zeven jaar later keken ze naar de relatie tussen hoeveelheid pesticiden en het IQ van het kind.

Twee van de drie onderzoeken werden in een stad gehouden, dus de relatie geldt niet alleen voor plattelandsbewoners. Blootstelling komt dus van groenten en fruit die met pesticiden bespoten werden. Vooral de landbouwer komt er echter intensief in contact mee!
Onderzoekers raden alvast af om pesticiden thuis nog te gebruiken. Groenten en fruit afspoelen helpt, maar biologische voeding is ook een oplossing. Onderzoekers vrezen er anders voor dat de studie het eten van groenten en fruit afschrikt, maar dan ben je nog ongezonder bezig.

De eenvoud van het leverreinigend diëet.

Bronnen:
Bouchard MF, Chevrier J et al. Prenatal exposure to organophosphate pesticides and iq in 7-year old children. Environmental Health Perspectives, 2011; DOI: 10.1289/ehp.1003185

 

lijn