Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
11 september 2017
Pesticidenblootstelling veroorzaakt leerproblemen
| 11/09/2017 |
Terug Verstuur link
lijn
Pesticidenblootstelling veroorzaakt leerproblemen Blootstelling aan pesticiden tijdens de zwangerschap verstoort de neurologische ontwikkeling van de baby. Enkele studies tonen echter aan dat kinderen, die naast school ook ‘beroepshalve’ werken met pesticiden, daar ernstige nadelen van ondervinden: ernstige concentratie- en coördinatiemoeilijkheden, gedragsmoeilijkheden en slechtere zelfdiscipline. De symptomen doen denken aan ADHD, en soms krijgen deze kinderen dan ook ADHD-medicatie voorgeschreven.

In Ecuador, de derde wereldleverancier van snijbloemen, waar kinderen moeten meehelpen om de VS te voorzien tegen Moederdag, kennen de schoolprestaties bij deze kinderen een grote dip, net tijdens de kritische examenperiode. De effecten zouden zo’n 3 maand aanhouden.
In Egypte werd hetzelfde aangetoond bij kinderen en adolescenten die blootgesteld zijn aan pesticidengebruik. Hier werden in een grote testgroep de prestaties van deze jongeren vergeleken met deze van een controlegroep, en hun resultaten waren significant slechter. Reden genoeg om pesticiden te mijden als de pest!

Concentratieproblemen oplossen door ritme en voeding
Visoliesupplement beter dan Ritalin voor ADHD behandeling

Meer lezen:
Pesticiden verlagen IQ
Jodium belangrijk tijdens zwangerschap
Veiligheid van pesticiden nooit aangetoond

Bronnen:
Suarez-Lopez JR et al. Potential short-term neurobehavioral alterations in children associated with a peak pesticide spray season: The Mother's Day flower harvest in Ecuador. Neurotoxicology. 2017 Feb 7. pii: S0161-813X(17)30022
Rohlman DS et al. Characterizing exposures and neurobehavioral performance in Egyptian adolescent pesticide applicators. Metab Brain Dis. 2014 Sep; 29(3): 845–855.

 

lijn