Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
19 oktober 2009
Probeer de aspirine test tegen haarschilfertjes!
| 19/10/2009 |
Terug Verstuur link
lijn
Probeer de aspirine test tegen haarschilfertjes! Witte schilfertjes in het haar zijn afkomstig van een schimmelaandoening op de hoofdhuid. Mannen hebben veel meer de neiging om hoofdroos te ontwikkelen dan vrouwen. Dit komt omdat de man van nature uit veel meer sebum produceert dan de vrouw. Sebum wordt ook talgvet genoemd. Het is het vet dat op de huid wordt vrijgegeven door de talgkliertjes.
Men maakt een onderscheid tussen twee soorten haarschilfers:

Er zijn de droge haarschilfers die ontstaan door een te snelle ontwikkeling van nieuwe hoofdhuidcellen. De nieuwe cellen krijgen de tijd niet de dode exemplaren netjes op te ruimen. De droge haarschilfers kunnen zeer gemakkelijk verwijderd worden.
Verder zijn er ook de vette haarschilfers. Deze ontstaan door een teveel aan talgproductie op de hoofdhuid. Deze vorm van schilfers is meestal terug te vinden bij mensen met vettig haar. Men herkent ze gemakkelijk omdat ze geel zijn van kleur en werkelijk aan de hoofdhuid kleven.

Personen die last hebben van schilfertjes kunnen de aspirinetest uitproberen, de grote vijand van de haarschilfers. Laat 5 aspirinen oplossen in een kom met lauw water. Giet het mengsel op de hoofdhuid, masseer de vloeistof goed over de hele schedel en spoel het haar daarna grondig met koud water.

Hoe haarschilfertjes beperken ?

Bronnen:
Firooz A, Gorouhi F, Davari P, Atarod M, Hekmat S, Rashighi-Firoozabadi M, Solhpour A.
Comparison of hydration, sebum and pH values in clinically normal skin of patients with atopic dermatitis and healthy controls.Clin Exp Dermatol. 2007 May;32(3):321-2.

 

lijn