Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
25 augustus 2009
Waarom verouderen onze hersenen ?
| 25/08/2009 |
Terug Verstuur link
lijn
Waarom verouderen onze hersenen ? Dank zij de vooruitgang van de wetenschap begrijpen we vandaag precies welke invloed de leeftijd heeft op het functioneren van de hersenen. Daardoor wordt het duidelijk waarom de meeste mensen bij het ouder worden problemen krijgen met hun intellectuele mogelijkheden zoals het geheugen en het concentratievermogen. Factoren die een rol spelen in het sneller oud worden zijn een zwakke immuniteit waardoor er meer kleine ontstekingen ontstaan.

Een zwak afweersysteem betekent ook dat er meer vrije radicalen (giftige stoffen) in het lichaam aanwezig zijn. Hormonale veranderingen spelen ook een rol. Andere actoren in het versnelde verouderingsproces zijn hartaandoeningen, slechte leefgewoonten en teveel stress.
Het normale verouderingsproces van de hersenen vertoont een totaal ander verloop dan bij mensen waarbij een neurologische aandoening werd vastgesteld.
Het verlies aan neuronen (hersencellen) bij gezonde mensen is zeer miniem. Bij patiënten die een neurologisch ziektebeeld vertonen is het verlies aan hersencellen gigantisch groot.

Hoe voorkom je hersenveroudering ?

Bronnen:
Volz HP, Hehnke U, Hauke W.
Improvement in quality of life in the elderly. Results of a placebo-controlled study on the efficacy and tolerability of lecithin fluid in patients with impaired cognitive functions
MMW Fortschr Med. 2004 Dec 9;146(Suppl 3-4):99-106

 

lijn