Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Kiest u voor: ...
ABC GEZONDHEID - Artikels
14 oktober 2009
Zwarte chocolade verlaagt bloeddruk
| 14/10/2009 |
Terug Verstuur link
lijn
Zwarte chocolade verlaagt bloeddruk Uit een Duitse studie blijkt opnieuw dat chocolade met een zeer hoog zuiver cacaogehalte (70 procent en meer) over gezonde eigenschappen beschikt, tenminste indien men het met mate eet. "Mensen die dagelijks 7 gram zwarte chocolade consumeren krijgen op een smakelijke manier ook 30 milligram polyfenolen in hun organisme", zegt professor Dirk Taubert die verbonden is aan het universitair ziekenhuis van het Duitse Keulen. De wetenschapper volgde gedurende een periode van twee jaar 44 mannen en vrouwen die aan lichte hypertensie leden. Professor Taubert vroeg de deelnemers aan deze studie om dagelijks 7 gram zwarte chocolade te eten en verder geen drastische wijzigingen door te voeren in hun leefpatroon.

Een controlegroep, die ook aan een lichte vorm van hoge bloeddruk leed, at in plaats van zwarte chocolade, zeven gram witte chocolade. In die laatste soort zitten echter geen polyfenolen waarvan bekend is dat ze over antioxidatieve eigenschappen beschikken. Bij het begin van het experiment leed 86 procent van de proefpersonen aan een licht verhoogde bloeddruk. Op het einde was dit cijfer nog 68 procent. Alle verbeteringen werden waargenomen bij de mensen die disciplinevol dagelijks zeven gram zwarte chocolade smulden.

Hypertensie preventief benaderd

Bronnen:
Taubert D, Roesen R, Lehmann C, Jung N, Schomig E.
Effects of low habitual cocoa intake on blood pressure and bioactive nitric oxide: a randomized controlled trial.
JAMA. 2007 Jul 4;298(1):49-60

 

lijn