ABC GEZONDHEID - Artikels
23 september 2019
Vitamine C en E bij diabetes
| 23/09/2019 |
| 23/09/2019 |
Het belang van eenvoudige antioxidanten zoals vitamine C en vitamine E mag niet onderschat worden. Suppletie van deze vitaminen kan de bloeddruk en glucosespiegel verlagen bij diabetespatiënten. Ook herstelt dit de werking van antioxidant-enzymen in het lichaam. Het onderzoek dat deze resultaten bekendmaakte, gebeurde aan de Mazandaran University bij liefst 170 deelnemers met ouderdomsdiabetes.
De kern van diabetes ligt bij de gebrekkige opname van glucose (suiker) naar de lichaamscellen, waardoor de glucosespiegel in het bloed stijgt. Dit leidt tot tal van schadelijke effecten in de cel, waaronder een verhoging van oxidatieve stress en een daling van enzymen die oxidatieve stress bestrijden. Vitamine C en vitamine E zijn twee antioxidanten uit de voeding die de overbelaste antioxidant-enzymen ondersteuning kunnen bieden. Maar daarvoor moet je wel voldoende groenten, fruit en noten eten.
Hoe hou je diabetes onder controle
Ouderdomsdiabetes : preventie
Meer lezen:
Betere doorbloeding met vitamine C
Sterkere bloedvaten met vitamine E
Vitamine K2 beschermt tegen en bij ouderdomsdiabetes
De kern van diabetes ligt bij de gebrekkige opname van glucose (suiker) naar de lichaamscellen, waardoor de glucosespiegel in het bloed stijgt. Dit leidt tot tal van schadelijke effecten in de cel, waaronder een verhoging van oxidatieve stress en een daling van enzymen die oxidatieve stress bestrijden. Vitamine C en vitamine E zijn twee antioxidanten uit de voeding die de overbelaste antioxidant-enzymen ondersteuning kunnen bieden. Maar daarvoor moet je wel voldoende groenten, fruit en noten eten.
Hoe hou je diabetes onder controle
Ouderdomsdiabetes : preventie
Meer lezen:
Betere doorbloeding met vitamine C
Sterkere bloedvaten met vitamine E
Vitamine K2 beschermt tegen en bij ouderdomsdiabetes
Bronnen:
Rafighi Z, Shiva A et al. Association of dietary vitamin C and e intake and antioxidant enzymes in type 2 diabetes mellitus patients. Glob J Health Sci. 13 03 20;5(3):183-7
Rafighi Z, Shiva A et al. Association of dietary vitamin C and e intake and antioxidant enzymes in type 2 diabetes mellitus patients. Glob J Health Sci. 13 03 20;5(3):183-7