Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u een gezonde levenswijze?
Ja, ik let op! 79%
 
Afhankelijk van de dag 12%
 
Nee, niet echt 5%
 
Gezonde levenswijze? 4%
 
ABC GEZONDHEID - Artikels
21 juni 2010
Acute heuppijn
| 21/06/2010 |
Terug Verstuur link
lijn
Acute heuppijn Het heupgewricht speelt een belangrijke rol in het dragen van het lichaamsgewicht. Door slijtage, ontsteking of overbelasting kunnen acute heupklachten opduiken.
Acute heupklachten beperken de bewegingsmogelijkheden van een patiënt. Pijn is het frequentste symptoom. Vooral langdurig staan of stappen lokt pijn uit. Ook het uitvoeren van dagelijkse bewegingen (gebruik van een trap, schoenen of sokken aantrekken) veroorzaken ongemak. Tijdens het stappen zal een heuppatiënt vaak onwillekeurig de steunperiode op de pijnlijke heup beperken. Een hinkende stapbeweging is vaak het gevolg.

Heuppijn wordt opgewekt door beweging en wordt erger bij toenemende belasting van het heupgewricht. Tijdens het rusten neemt de heuppijn geleidelijk af. De intensiteit van de heupklachten kan wisselen. Meestal is het een doffe en draaglijke pijn, soms is de pijn hevig en duikt ze op met opstoten. Soms straalt de heuppijn uit volgens typische patronen. Zo worden heupongemakken ook waargenomen in de liesstreek, de dij en de knie.

Omgaan met acute heuppijn

Bronnen:
A. M. Lievense, Determinants on the cause and course of hip pain in the elderly in primary care, Erasmus Universiteit Rotterdam, Novempber 9th, 2005

 

lijn