Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
18 september 2008
Artsen waarschuwen voor pesticiden!
| 18/09/2008 |
Terug Verstuur link
lijn
Artsen waarschuwen voor pesticiden! Veel artsen waarschuwen voor de cumulerende gevolgen van de nieuwe Europese Richtlijn 396-2005 (1) die bepaalt dat het pesticidengebruik in groenten en fruit tot een factor 1000 mag verhoogd worden. De Richtlijn werd op 1 september van kracht. Verschillende artsenverenigingen, waaronder de 'Association santé environnnement France' (ASEF), waarschuwen dat de nieuwe pesticidenregeling voor zware gezondheidsproblemen zou kunnen zorgen (2). Zeer gevoelige personen kunnen zelfs sterven door het onbewust cumulatief gebruik van de pesticiden die onzichtbaar verborgen zitten in de eens gezondste producten van onze voedingspiramide (fruit en groenten).

Pesticiden kunnen verder geboortafwijkingen, hersenschade, een verzwakking van het menselijk afweersysteem, voortplantingsproblemen, tot in sommige gevallen zelf kanker veroorzaken. Pan Europe en de Nederlandse niet gouvernementele organisatie 'Natuur en Milieu' hebben om deze
medische redenen beslist een juridische klacht neer te leggen en een rechtzaak te beginnen tegen de Europese Commissie. Het is de bedoeling dat Europa de gevaarlijke pesticidenregeling herziet.

Bronnen:
[1] http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?i=OJ:L:2005:070:0001:0016:FR:PDF
[2] http://asep.santeenvironnement.fr/ communiqué du 12/09/08

 

lijn