Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
16 december 2015
Bleekmiddel maakt kinderen gevoelig voor infecties
| 16/12/2015 |
Terug Verstuur link
lijn
Bleekmiddel maakt kinderen gevoelig voor infecties Kinderen die in huishoudens leven waar er regelmatig schoongemaakt wordt met bleekmiddel, hebben vaker last van infecties aan de luchtwegen. Dat blijkt uit een bevolkingsstudie waar Nederland, Spanje en Finland aan deelnamen. Bleekmiddel verhoogt het risico op griep met 27%, terwijl het risico op sinusitis en amandelontsteking verdubbelt. Dat lijkt tegenstrijdig, want bleekmiddel wordt als desinfecterend middel gebruikt.

Bleekmiddel, dezelfde chloorhoudende stof die in zwembaden gebruikt wordt, kan in de lucht verdampen en de luchtwegen irriteren. Deze irritaties maken de luchtwegen ontvankelijker voor infecties. Met bleekmiddel kun je onmogelijk de hele omgeving steriliseren: altijd zullen we aan virussen blootgesteld zijn. Een steriele omgeving is zelfs geen goed idee, het maakt onze immuniteit lui.

Weerstand verhogen bij kinderen
Hoe het risico op luchtweginfecties verkleinen?

Lees ook:
Handen wassen om winterinfecties te voorkomen
Eczeem en huidinfecties behandelen met kokosvet
Meditatie en sporten beschermen tegen hinderlijke wintervirussen

Bronnen:
Casas L, Espinosa A, Borràs-Santos A, et al. Domestic use of bleach and infections in children: a multicentre cross-sectional study. Occup Environ Med. 2015 Apr 2.

 

lijn