Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
10 november 2010
Blootsvoets
| 10/11/2010 |
Terug Verstuur link
lijn
Blootsvoets Kleuters van vier jaar kun je maar beter zoveel mogelijk blootsvoets laten rondlopen, zo klinkt het bij sommige voetdeskundigen. Niet alleen omdat dit de meest natuurlijke loopwijze is, maar ook omdat het huidige schoeisel niet geschikt is voor kinderen.
Volgens Tracy Byrne, een podiatrist, voelen blootsvoetse kinderen het contact met grond beter aan en houden ze beter hun evenwicht.
De voetjes van een baby bevatten enkel kraakbeen; de ingewikkelde structuur van de 28 voetbeentjes vormt zich gedurende vele jaren en pas tijdens de tienerjaren krijgen die hun volledige vorm. Slechte schoenen zouden dan een optimale groei van de voeten hinderen.

Blootsvoets rondlopen heeft ook z'n nadelen. Op de grond loeren gevaren zoals glasscherven en hondendrollen. Tegenwoordig kun je schoeisel op de markt vinden met extra dunne zolen die de beleving van blootsvoets lopen willen benaderen (voorbeelden: Vivo barefoot, Vibram Fivefingers, Feelmax...), zonder dat je je voeten moet vuil maken.
Niet voor alle kinderen is blootsvoets ideaal. Zwaarlijvige of diabetische kinderen hebben soms wel behoefte aan aangepaste schoenen.

Spierverrekkingen, neen dank u!
Hoe chronische enkelgewrichtspijn voorkomen.

Bronnen:
Barefoot running and walking: the pros and cons based on current evidence. J NZ Med Ass. 2008, Vol 121 No 1272
Murphy Sam. guardian.co.uk, 9 augustus 2010

 

lijn