Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
12 juni 2009
De gevolgen van te weinig slaap.
| 12/06/2009 |
Terug Verstuur link
lijn
De gevolgen van te weinig slaap. Mensen die niet gezond slapen hebben minder energie, een slechter humeur, zijn minder gezond, hebben een 'haperend' geheugen en leven minder lang dan mensen die goed slapen.
De energie spreekt voor zich. Mensen die gezond slapen zijn de hele dag door fit. Onderzoek heeft uitgewezen, dat ook het humeur lijdt onder slaapgebrek. Net zoals de hoeveelheid T-cellen (een soort immuuncellen) daar onder lijdt. Mensen die in een nacht een paar uur slaap misten bleken tot zo'n 30% minder T-cellen in hun bloed te hebben. Als je te weinig slaapt ben je dus veel vatbaarder voor allerlei ziektes.

Slaap is ook heel belangrijk bij de overdracht van informatie van het kortetermijn-geheugen naar het langetermijn-geheugen. Studenten die tot in de nacht blokken voor een examen stoppen informatie in hun kortetermijn-geheugen. Het slaapgebrek zorgt ervoor dat deze informatie niet naar het langetermijn-geheugen wordt overgebracht. De student kan zich de stof waarschijnlijk nog wel de volgende dag herinneren, maar een week later al veel moeilijker. Bovendien leidt het slaapgebrek tot een prestatieverlies. Je leeft het langst als je gewoonlijk ongeveer acht uur per dag slaapt. Bij een grootschalig onderzoek werden de hoogste sterftecijfers gevonden bij mensen die minder dan 4 uur of meer dan 9 uur per nacht sliepen.

Magnesium ontspant en zorgt voor diepe slaap
Hoe de ademhaling verbeteren tijdens de slaap?

Bronnen:
Effect of chronic stress and sleep deprivation on both flow-mediated dilation in the brachial artery and the intracellular magnesium level in humans.Clin Cardiol. 2004 Apr;27(4):223-7

 

lijn