Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Kiest u voor: ...
ABC GEZONDHEID - Artikels
13 september 2007
Is Alzheimer type diabetes 3?
| 13/09/2007 |
Terug Verstuur link
lijn
Is Alzheimer type diabetes 3? Wetenschappers hebben meer en meer bewijzen dat cardiovasculaire aandoeningen, het metabolisch syndroom en diabetes tot de verschrikkelijke ziekte van Alzheimer leiden. Zowel suikerziekte als dementie kennen wereldwijd een explosie in het aantal ziektegevallen. De studies die de gemeenschappelijke factoren tussen diabetes en Alzheimer aantonen worden iedere maand talrijker.

Op welke feiten baseren onderzoekers zich om beide ziekten met elkaar in verband te brengen? Een van de voornaamste gelijkenissen is dat er bij beide ziektebeelden sprake is van een insuline resistentie. Insuline wordt aangemaakt in de pancreas. Dit hormoon heeft als vornaamste taak er voor te zorgen dat de suiker in het bloed, samen met andere voedingsstoffen, tot in de cellen geraken. Een studie, die gepubliceerd werd in de Journal of the Americain Geriatric Society, toont aan dat dit zowel bij Alzheimer als bij diabetespatiënten minder goed gaat. De insulinereceptoren op de cellen herkennen het hormoon steeds slechter. Het gevolg is dat de suiker in de bloedbaan blijft circuleren - dit wordt een prediabetestoestand genoemd - terwijl de cellen ondervoed raken. Dit geldt ook voor de neuronen (hersencellen), die grote 'consumenten' zijn van zuurstof en glucose (suiker). Doordat de neuronen ondervoed zijn, raken ze uitgeput en wordt hun werking slechter en slechter tot ze uiteindelijk afsterven.

Lees ook: Stevia
Ouderdomsdiabetes : preventie

Bronnen:
Sakurai T, Kuranaga M, Akisaki T, Takata T, Endo H, Yokono K.
Differential mini-mental state examination profiles of older people with diabetes mellitus with early Alzheimer's disease. / J Am Geriatr Soc. 2007 Jun;55(6):955-6

 

lijn