Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
21 juli 2010
Kruiden helpen tegen onderbeenzweren
| 21/07/2010 |
Terug Verstuur link
lijn
Kruiden helpen tegen onderbeenzweren Zweren op het onderbeen of 'open benen' zijn wonden die niet willen genezen omdat het bloed onvoldoende van en naar de benen circuleert. Standaardbehandeling met antibiotica zou eigenlijk plaats moeten maken voor een kruidenbehandeling.
Reguliere behandelingen tegen open been - zoals zalven, compressies, huidtransplantaties, geneesmiddelen en chirurgische ingrepen - zijn immers erg duur en vaak helpen ze niet. Kruiden hebben een veelzijdige werking, maar hun werking is vaak onvoldoende onderzocht. Servisch-Bosnisch onderzoek heeft nu een kruidenmengsel met de reguliere standaardbehandeling vergeleken.

Een zalf met goudsbloem (calendula officinalis), smeerwortel (symphytum off.), duizendblad (achillea millefolium) en salie (salvia off.) en een zalf met paardenkastanje-, rozemarijn- en lavendelextract bleken minstens even goed te werken als de standaardbehandeling met o.a. antibiotica en ontstekingsremmers. De standaardbehandeling is wel in staat om bacteriën af te doden, maar ze hebben weinig of zelfs een averechts effect op het herstel van de huid.
De kruiden hebben ook een antimicrobiële werking, maar ze doen nog veel meer. Ze zijn niet alleen anti-inflammatoir en antimicrobieel, ze verbeteren ook de bloedstroom (de kern van het probleem) en helpen constitutief bij het herstel van de huid.

Hoe chronische veneuze insufficiëntie (CVI) behandelen?

Bronnen:
Binic I, Jankovic A et al. Evaluation of Healing and Antimicrobiological Effects of Herbal Therapy on Venous Leg Ulcer: Pilot Study. Phytother. Res. (2009) DOI: 10.1002/ptr.2931

 

lijn