Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
25 februari 2010
Lichaamsbeweging helpt om dementie te voorkomen
| 25/02/2010 |
Terug Verstuur link
lijn
Lichaamsbeweging helpt om dementie te voorkomen Indien de schattingen van de Wereldgezondheidsorganisatie juist zijn, zullen er tegen het jaar 2020 ruim vijftig procent meer Alzheimerpatiënten moeten verzorgd worden dan nu het geval is. De steeds ouder wordende bevolking is één factor die dergelijke stijging veroorzaakt. Sedentaire lifestyle gewoonten is een andere reden voor die spectaculaire stijging. Alzheimer treft het geheugen, het concentratievermogen en blokkeert het logisch denken. "Familieleden en vrienden denken maar al te vaak dat dergelijke symptomen een normaal verschijnsel zijn van het verouderingsproces", vertelt de Franse neuroloog Dr Marie Sarrazin. "Het is daarom belangrijk de huisarts zo snel mogelijk in te lichten over de vergeetachtigheid van een familielid. Vandaag duurt het gemiddeld 24 maanden vooraleer mensen begrijpen dat het gebrek aan concentratie en het gebrekkige geheugen de eerste tekenen van de ziekte van Alzheimer kunnen zijn. Er bestaat vandaag geen methode om Alzheimer te genezen. Er zijn wel middelen om het ziekteproces te vertragen en de patiënt zolang mogelijk, op een voor iedereen leefbare wijze, thuis te verzorgen."

Voorkomen is vanzelfsprekend altijd beter dan genezen. Mensen die iemand in de familie hebben die aan de ziekte van Alzheimer lijdt, kunnen zichzelf beschermen door de volgende preventiemaatregelen te nemen. Probeer een verhoogde bloeddruk te voorkomen, doe al het nodige om geen diabeticus te worden, let er op dat de cholesterolspiegel niet te hoog wordt, vermijd depressieve toestanden en een gevoel van eenzaamheid. Al deze factoren worden met één gratis middel bestreden. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging in een park of in een fitnesscentrum en de kans dat je hersenen veel sneller oud worden dan je lichaam daalt spectaculair.

Lees meer: Risico tegen alcoholdementie beperken!

Bronnen:
Rolland Y, Pillard F, Klapouszczak A, Reynish E, Thomas D, Andrieu S, Riviere D, Vellas B.
Exercise program for nursing home residents with Alzheimer's disease: a 1-year randomized, controlled trial. J Am Geriatr Soc.

 

lijn