Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
13 december 2016
Link tussen aspartaam en migraine
| 13/12/2016 |
Terug Verstuur link
lijn
Link tussen aspartaam en migraine Een rapport van het 'Headache Institute' van New York maakt melding van twee gevallen van hoofdpijnaanvallen die door aspartaam opgewekt worden. Naar schatting is 8 % van de migrainelijders gevoelig voor aspartaam.
Een 14-jarige jongen met migraine had gedurende het laatste jaar twee keer per jaar een migraineaanval. De artsen kwamen via eliminatiediëten uiteindelijk uit bij aspartaambevattende voedingsproducten als boosdoener.

De jongen kreeg een migrainemedicament in de vorm van een wafel voorgeschreven, wat de migraineaanvallen fel verergerde (hoewel de pilvorm wel werkte). Voor de jongen was zo'n wafel gemakkelijk om zijn medicatie op school in te nemen. De wafel bleek echter aspartaam te bevatten, amper een hoeveelheid van 3,75 mg, maar voldoende om hoofdpijn te induceren.
Een 36-jarige vrouw bleek nitrieten, mononatriumglutamaat en aspartaam als migrainetriggers te hebben. Toen de vrouw ook zo'n rizatriptanwafel at, had ze een migraineaanval van zes uur.

Tips om hoofdpijn te voorkomen!
Goede gewoonten voorkomen zwaarlijvigheid

Meer lezen:
Puur groen licht verlicht migraine
Aspartaam veroorzaakt hersenschade
Vrouwelijke hormonen en migraine

Bronnen:
Newman LC, Lipton RB. Migraine MLT-down: an unusual presentation of migraine in patients with aspartame-triggered headaches. Headache. 01 10;41(9):899-901

 

lijn