Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Versterkt u actief uw weerstand?
ABC GEZONDHEID - Artikels
11 juni 2008
Minder eten om langer te leven ?
| 11/06/2008 |
Terug Verstuur link
lijn
Minder eten om langer te leven ? Het is de eerste keer dat een studie op mensen aantoont dat minder eten de kans op een langer en gezonder leven verhoogt. Alle vorige onderzoeken werden uitgevoerd op dieren waar caloriebeperking de levensduur met 30 procent verhoogde. Voor deze studie op mensen deden de wetenschappers beroep op een vijftigtal mannen en vrouwen in de leeftijdscategorie tussen 25 en 50 jaar.

Alle deelnemers leden aan overgewicht zonder echter echt zwaarlijvig te zijn. Aan een eerste groerp deelnemers werd gevraagd 25 procent minder te eten. De tweede groep kreeg dezelfde opdracht maar daarbij ook nog dagelijks aan sport te doen. Na zes maanden had iedereen meer dan 10 procent van zijn startlichaamsgewicht verloren. Het nuchtere insuline- en suikerniveau was echter veel lager en ook de lichaamstemperatuur was gedaald in vergelijking met de gegevens van voor de start van de studie..Na een grondig bloedonderzoek bleek ook dat het DNA van de deelnemers minder beschadigd was, dan dat van een controlegroep die niet had deelgenomen aan de caloriebeperking.

Het is belangrijk om te weten dat een verlaagd insulineniveau een een lagere lichaamstemperatuur bij het ontxwaken twee belangrijke parameters zijn die duiden op een vertraagd verouderingsproces. Dergelijke vaststellingen werden in het verleden ook al gedaan bij mensen die op een fitte en gezonde wijze meer dan honderd jaar oud werden.

Meer lezen : Overgewicht voorkomen

Bronnen:
Redman LM, Martin CK, et al. Effect of caloric restriction in non-obese humans on physiological, psychological and behavioral outcomes. Physiol Behav. 2008 Apr 18.

Heilbronn LK, de Jonge L, et al. Effect of 6-month calorie restriction on biomarkers of longevity, metabolic adaptation, and oxidative stress in overweight individuals: a randomized controlled trial. JAMA. 2006 Apr 5;295(13):1539-48.

 

lijn