Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
10 september 2018
Nieuw schooljaar: weer luizenproblemen?
| 10/09/2018 |
Terug Verstuur link
lijn
Nieuw schooljaar: weer luizenproblemen? Traditioneel verhoogt met de start van het nieuwe schooljaar ook weer het risico op hoofdluizen als de kinderen thuiskomen. Regelmatige controle van hoofd en haar, én zo nodig een snelle aanpak van het probleem worden weer belangrijk.
De techniek van nat kammen met de luizenkam is bekend, maar vaak wordt er gegrepen naar specifieke producten, en spijtig genoeg blijken deze niet zonder gevaar!

Bijna een jaar geleden werd Prioderm, het belangrijkste product met malathion uit de handel genomen. Malathion is een toxisch insecticide dat al sedert 2007 verboden is in Europa voor gebruik in land- en tuinbouw, maar blijkbaar wel toegelaten op kinderhoofdjes! Ondanks waarschuwingen (2011) voor toxiciteit. En desondanks nog vrij algemeen verkrijgbaar bij apotheek en drogist, en massaal gepromoot op internet! Ook permethrine is niet onschuldig. Lees dus goed de samenstelling!
Nochtans zijn er ook veilige, natuurlijke mogelijkheden, vooral op basis van etherische oliën waar luizen niet tegen bestand zijn.

Preventie en behandeling hoofdluis
Kinderen en vitaminen

Meer lezen:
Natuurlijke luizenverdelgers
Hoe ontdek je hoofdluizen bij je kind?
Energiedrankjes en insecticiden verhogen ADHD

Bronnen:
Beschikking van de Commissie van 6 juni 2007 betreffende de niet-opneming van malathion in bijlage I bij Richtlijn 91/414/EEG van de Raad en de intrekking van de toelatingen voor gewasbeschermingsmiddelen die deze stof bevatten
www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/preparaatteksten/m/malathion

 

lijn