Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
30 maart 2009
Rhodiola Rosea tegen stress en vermoeidheid
| 30/03/2009 |
Terug Verstuur link
lijn
Rhodiola Rosea tegen stress en vermoeidheid Rhodiola is een adaptogeen kruid dat lichaam en geest helpt zich aan te passen aan extreme omstandigheden. Rhodiola verzorgt het zenuwstelsel, zorgt voor een goede gemoedstoestand, werkt prestatieverbeterend, bevordert de nachtrust en helpt bij vermoeidheid. Ginseng is één van de bekendste adaptogene kruiden, maar rhodiola blijkt dezelfde sterke werking te hebben, maar dan zonder de bijwerkingen die soms gepaard gaan met het gebruik van ginseng. Het extract van de wortels van Rhodiola rosea wordt gebruikt als voedingssupplement en als geneesmiddel in de fytotherapie.

Het wordt beschouwd als een adaptogeen, dat wil zeggen: het extract past zich aan de wisselende omstandigheden in lichaam en geest aan. Voorbeeld: het extract werkt stimulerend bij vermoeidheid, maar kalmerend bij rusteloosheid. De belangrijkste werkzame stoffen zijn de fenylpropanoïden. Rhodiola rosea verbetert de werking van neurotransmitters, in het bijzonder van serotonine.

Stress verergert darmproblemen

Bronnen:
Olsson EM, von Schéele B, Panossian AG
A Randomised, Double-Blind, Placebo-Controlled, Parallel-Group Study of the Standardised Extract SHR-5 of the Roots of Rhodiola rosea in the Treatment of Subjects with Stress-Related Fatigue. Planta Med 2008 Nov 18.

 

lijn