Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Houdt u uw cholesterol onder controle?
ABC GEZONDHEID - Artikels
6 december 2007
Scanneronderzoek kan kanker veroorzaken!
| 06/12/2007 |
Terug Verstuur link
lijn
Scanneronderzoek kan kanker veroorzaken! Wetenschappers van de Columbia universiteit in de Verenigde Staten waarschuwen ervoor dat herhaalde scanneronderzoeken kunnen leiden tot duizenden nieuwe kankergevallen. Een scanner kan, door een snelle en precieze diagnose mensenlevens redden, maar door het veelvuldig gebruik van dergelijke apparatuur ontstaan er ook extra gezondheidsrisico's.
De stralingsconcentratie per onderzoek is immers tot 200 maal hoger dan bij een röntgenfoto. De auteurs van deze studie vrezen er voor dat de mensen die vandaag regelmatig onder een scanner gaan over tien tot twintig jaar kanker kunnen krijgen.

Meer concreet schrijven ze dat binnen één decennium 1.5 tot 2 procent van alle kankergevallen veroorzaakt zullen worden door te krachtige scanners. Tijdens een persconferentie vertelden ze dat twee scanneronderzoeken per jaar ongeveer overeenkomt met de stralingsdosis die de overlevenden van de atoombom op Hiroshima te verwerken kregen als ze op een afstand van drie kilometer van de ontploffing woonden. Ook daar sterven er nog jaarlijks een groot aantal mannen en vrouwen aan de gevolgen van een te grote stralingsdosis. De resultaten van dit onderzoek verschenen op 29 november in de New England Journal of Medicine.

Hoe ontstaat kanker?

Bronnen:
Brenner DJ, Hall EJ
Computed Tomography — An Increasing Source of Radiation Exposure
N Engl J Med 357:2277, November 29, 2007

 

lijn