Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
2 december 2010
Stevia eindelijk vrijgesproken
| 02/12/2010 |
Terug Verstuur link
lijn
Stevia eindelijk vrijgesproken De EFSA heeft stevia voor consumptie veilig verklaard. Stevia is de naam van een plant van welke de bladeren een opmerkelijk zoete stof bevat, stevioside. Stevioside zou wel eens de zoetstof van de toekomst worden. Het is 300 keer zoeter dan suiker en bevat geen calorieën.
De European Food Safety Authority (EFSA) heeft in het verleden het gebruik van stevia steeds verboden wegens gebrek aan toxicologische studies. Eerst moest bewezen worden dat stevia niet giftig is, hoewel sommige landen zoals Japan al sinds de jaren '70 van stevia gebruikmaken.

Die toxicologische studies zijn er nu wel: ze tonen aan dat de stoffen uit stevia niet kankerverwekkend zijn. De EFSA geeft daarom groen licht aan de Europese Commissie om het gebruik van stevia als zoetmaker toe te laten.
Het onderzoek omtrent stevia gaat nochtans veel verder dan dat. Volgens professor Jan Geuns van de KU Leuven hebben stoffen uit stevia ook een farmacologische waarde, zoals daling van de bloeddruk en de suikerspiegel bij diabetici.

Bronnen:
EFSA Panel on Food Additives and Nutrient Sources (ANS); Scientific Opinion on safety of steviol glycosides for the proposed uses as a food additive. EFSA Journal 2010;8(4):1537. [85 pp.]. doi:10.2903/j.efsa.2010.1537
Geuns Jan MC. Stevia and steviol glycosides. Properties, techniques, uses, exposure, toxicology, pharmacological effects. www.euprint.be

 

lijn