Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
7 oktober 2009
Vermageren door te pauzeren tijdens sporten
| 07/10/2009 |
Terug Verstuur link
lijn
Vermageren door te pauzeren tijdens sporten Vroeger nam iedereen aan dat mensen minstens één uur intensief moesten bewegen per dag om extra gewicht te verbranden. Japans onderzoek toont nu net het tegenovergestelde aan, althans bij een kleine groep jonge, gezonde mensen die met overgewicht hebben af te rekenen. Dokter Kazushige Goto publiceerde in het wetenschappelijk vaktijdschrift Journal of Applied Physiology de resultatern van een kleine studie waaruit blijkt dat een uur sport per dag best in twee delen wordt opgesplitst. Dertig minuten bewegen, gevolgd door vijftien tot zestig minuten rust of zittend werk levert een hogere vetverbranding op dan een uur non stop trainen. Aan deze test namen zeven jonge, gezonde 25 jarige mannen deel.

Dokter Kazushige Koto en zijn team lieten de deelnemers drie verschillende proeven afleggen: een uur fietsen op een hometrainer gevolgd door een uur rust (zittend), twee maal dertig minuten fietsen op een hometrainer met na een halfuur bewegen twintig minuten rust, of dezelfde oefening met na dertig minuten pedaleren een uur rust. De wetenschappers volgden het vetmetabolisme van de deelnemers dankzij regelmatige bloedcontroles.

De resultaten waren duidelijk. Tweemaal dertig minuten trainen per dag met een pauze van twintig minuten of een uur leverde een veel betere vetverbranding op dan een uur non stop sporten. Dokter Kazushige Goto raadt iedereen die gewicht wil verliezen aan de tweemaal half uur bewegingstest te doen en daartussen een pauze in te lassen. De Japanse wetenschapper wist ook nog te vertellen dat deze manier van vetverbranding bij om het even welke manier van bewegen even efficiënt is.

Lees ook: Hoe zwaarlijvigheid voorkomen?

Bronnen:
Kazushige Goto, Naokata Ishii, Ayuko Mizuno, and Kaoru Takamatsu
Enhancement of fat metabolism by repeated bouts of moderate endurance exercise
J Appl Physiol, Jun 2007; 102: 2158 - 2164.

 

lijn