Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
28 februari 2013
Westerse voeding slecht voor de nieren.
| 28/02/2013 |
Terug Verstuur link
lijn
Westerse voeding slecht voor de nieren. Europeanen en Amerikanen eten te veel zout, suiker, vet en rood vlees, en dat is erg belastend voor de nieren. We eten hoe dan ook te veel: dessertjes, gesuikerde dranken en geraffineerde voeding. Hoe meer je dit voedingspatroon volgt, hoe hoger de kans dat je op termijn een chronische nieraandoening oploopt.

Vetten zijn schadelijk, vooral wanneer we de verkeerde vetten eten. We eten te veel verzadigde vetten en transvetten, maar te weinig gezonde vetzuren, zoals omega-3- en olijfolievetzuren. Proteïnen zijn belangrijk voor het lichaam, maar een overmaat belast de nieren. Suiker verhoogt het urinezuur in het bloed, wat de bloeddruk verhoogt, waardoor de nieren onder een grotere druk moeten werken. Te veel zout verstoort de filterwerking van de nieren en versnelt de vorming van nierstenen.

Hoe nierproblemen voorkomen?

Meer lezen
Kurkuma ondersteunt nierfunctie
Zal stevia onze gezondheid redden?
Je lichaam zuiveren om succesvol te vermageren

Bronnen:
Alex Odermatt. The Western-style diet: a major risk factor for impaired kidney function and chronic kidney disease. Am J Physiol Renal Physiol. 2011; 301:F919-F931

 

lijn