Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
21 oktober 2010
Zwaarlijvigheid: enkel een kwestie van meer omega-3 en minder omega-6?
| 21/10/2010 |
Terug Verstuur link
lijn
Zwaarlijvigheid: enkel een kwestie van meer omega-3 en minder omega-6? Het Westerse dieet bevat een overmaat aan omega-6-vetzuren en een gebrek aan omega-3. Muizen worden vanzelf dik als je hen voedert met een Westerse dieet.
Een Franse studie laat zien dat de situatie nog erger gesteld is. Geef je aan opeenvolgende generaties van muizen een Westers dieet, dan blijken de nakomelingen (tweede generatie) nog dikker te zijn dan die van de eerste generatie; en de derde generatie (nakomelingen van de nakomelingen) nog dikker dan de tweede.

De gemiddelde inname van omega-6-vetzuren is met 250% gestegen ten opzichte van veertig jaar geleden. De omega-3-inname is gedaald met 40%.
Omega-6-vetzuren zitten overwegend in vlees van dieren die vooral met maïs gevoerd werden. Ook melk, eieren en kaas bevatten om die redenen veel omega-6. Omega-3-vetzuren treffen we aan in vette vis en lijnzaadolie. Walnoten en groene bladgroenten zijn ook gezonde bronnen van omega-3.

Hoe zwaarlijvigheid voorkomen?

Bronnen:
Massiera F, Barbry P et al. A Western-like fat diet is sufficient to induce a gradual enhancement in fat mass over generations. J Lipid Res. 2010 Aug;51(8):2352-61. Epub 2010 Apr 20.

 

lijn