Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
24 november 2011
ADHD, een modeziekte?
| 24/11/2011 |
Terug Verstuur link
lijn
ADHD, een modeziekte? Een vraag die nog te weinig gesteld wordt, is of ADHD al dan geen echte ziekte is. Misschien is het een probleem van de samenleving?
Sociologen en psychiaters zien problemen in de definitie van ADHD: de diagnose zou erg subjectief zijn. Een arts moet op een bepaald moment beslissen of een kind al dan niet hinder ondervindt van zijn concentratiestoornissen en/of impulsief gedrag, maar daarvoor bestaan geen objectieve meetinstrumenten. Meestal is het zelfs niet de arts, maar de leerkracht die de diagnose stelt.

ADHD is een fenomeen dat zich vooral in de klas manifesteert, en niet op de speelplaats. Voorstanders van de ADHD-diagnose stellen dat de toekomst van kinderen in het gedrang komt als er niets aan gedaan wordt. Want willen we dat niet allemaal: een kind dat goed studeert en alle kansen krijgt om een mooie carrière uit te bouwen?
Maar dat is nu juist een maatschappelijk debat, geen geneeskundig of biologisch probleem. Kinderen kunnen hun talenten ook op andere manieren ontplooien dan hen enkel achter hun schoolboeken te zetten. Een verminderde aandacht is dan wel niet handig bij het studeren, in andere situaties biedt het soms wel voordelen.

Visoliesupplement beter dan Ritalin voor ADHD behandeling

Meer lezen:
Spelen beschermt tegen ADHD
Kamille onderdrukt ADHD-symptomen
Eliminatiedieet doet ADHD verdwijnen

Bronnen:
ADHD, een product van onze samenleving? AT&A. 2011; 12(3):30-31

 

lijn