Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
1 maart 2010
Bètaglucanen voorkomen verkoudheid en kanker in één klap!
| 01/03/2010 |
Terug Verstuur link
lijn
Bètaglucanen voorkomen verkoudheid en kanker in één klap! De laatste drie jaren staan de bètaglucanen enorm in de belangstelling. Ze werken cholesterolverlagend, ze hebben een preventieve werking tegen kanker én tegen infecties.
Verkoudheid en kanker, wat in godsnaam hebben die twee met elkaar gemeen?
Verkoudheid en andere infecties worden veroorzaakt door een infectieus agens (virus of bacterie), terwijl kanker veroorzaakt wordt door mutaties in het DNA van de celkern. Echter, in beide gevallen moet het immuunsysteem optreden. Het immuunsysteem bestrijdt virussen en bacteriën - dat weet elk klein kind –, maar het bestrijdt ook de misvormde kankercellen.

Bètaglucanen zijn zetmeelachtige stoffen. In tegenstelling tot zetmeel hebben ze een unieke complexe structuur. Die unieke structuur maakt dat ze slecht afgebroken worden in de darmen, maar dat maakt ook dat ze immuuncellen gaan stimuleren.
Immuuncellen worden zo op scherp gesteld zodat ze kankercellen en virussen sneller gaan herkennen. In China en Japan worden ze al tientallen jaren frequent gebruikt om chemotherapie te ondersteunen.
De beste bètaglucanen zitten in de celwand van gist, maar ook paddenstoelen (oesterzwammen) bevatten uitstekende bètaglucanen.

Hoe ontstaat kanker?
Hoe kun je een verkoudheid voorkomen?

Bronnen:
Rop O, Mlcek J et al. Beta-glucans in higher fungi and their health effects. Nutr Rev. 2009; 67(11):624-631

 

lijn