Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
25 februari 2009
B-vitaminen kunnen blindheid helpen voorkomen
| 25/02/2009 |
Terug Verstuur link
lijn
B-vitaminen kunnen blindheid helpen voorkomen Digitaal lezen, televisie kijken, auto rijden, het zijn dagelijkse activiteiten die bij onvoldoende rust de ogen zeer sterk belasten. Nu de generatie van de baby boomers de kaap van de 55 jaar voorbij is, lijkt de kans zeer groot dat het aantal mensen, die aan maculaire degeneratie lijden zal verdrievoudigen. Dat is alvast de mening van de meeste wetenschappers. Maculaire degeneratie is een oogziekte waarbij eerst het centrale gezichtsveld verdwijnt. Sommige mensen worden er volledig blind door. Preventie is hier dus van cruciaal belang.

Uit een studie met 5442 vrouwen, die ouder waren dan 40 jaar, bleek dat een voedingsaanvulling met 2.5 milligram foliumzuur, 50 milligram vitamine B6 en 1 milligram vitamine B12 in staat was de kans op het ontstaan van maculaire degeneratie met 41 procent te verminderen. Mensen krijgen maculaire degeneratie o.a. door een te hoog gehalte homocysteïne in het bloed. De genoemde B-vitaminen verlagen de homocysteïnewaarden en bieden op deze wijze bescherming tegen deze oogziekte.

Meer lezen:
Eenvoudige tips tegen vermoeide ogen

Bronnen:
W.G. Christen, R.J. Glynn, E.Y. Chew, C.M. Albert, J.E. Manson. Folic Acid, Pyridoxine, and Cyanocobalamin Combination Treatment and Age-Related Macular Degeneration in Women: The Women's Antioxidant and Folic Acid Cardiovascular Study. Archives in Internal Medicine, 2009, Volume 169, Issue 4, Pages 335-341

 

lijn