Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
7 september 2020
Bloedstolsel in de benen vermijden
| 07/09/2020 |
Terug Verstuur link
lijn
Bloedstolsel in de benen vermijden Bloedstolsel in de benen of de armen ('diep-veneuze trombose') veroorzaken opstoppingen in de bloedsomloop van en naar de benen en armen, waardoor ze gaan zwellen en verzwakken. Het ontstaat typisch bij mensen die geregeld reizen, vooral per vliegtuig, want stil zitten is de grootste boosdoener. Ook autobestuurders en treinreizigers maken best elk uur een korte wandeling om de benen even te strekken.

Als je dan toch moet zitten, doe je er goed aan om de benen te stretchen. Regelmatig drinken om uitdroging tegen te gaan, helpt ook, maar drink geen alcohol wanneer je vaak moet stilzitten. Draag geen kleren die te hard spannen. Sommige personen, zoals kankerpatiënten, hebben een hoger risico op trombose. Ze moeten dus zo snel mogelijk het bed verlaten of minstens op een of andere manier hun benen bewegen.

Hoe kun je zware benen verlichten?
Hoe chronische veneuze insufficiëntie (CVI) behandelen?

Meer lezen:
Vasculaire dementie
Natto als bloedverdunner
Minder stilzitten of meer bewegen?

Bronnen:
Bang SM, Jang MJ et al. Prevention of venous thromboembolism, 2nd edition: Korean society of thrombosis and hemostasis evidence-based clinical practice guidelines. J Korean Med Sci. 14 02;29(2):164-171.

 

lijn