Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
23 augustus 2011
Co-enzym Q10 bij spierpijn door statines
| 23/08/2011 |
Terug Verstuur link
lijn
Co-enzym Q10 bij spierpijn door statines Tien procent van de statinegebruikers heeft last van spierpijn. Dat is slechts een schatting, want bij klinische testen met statines besteden onderzoekers bijzonder weinig aandacht aan bijwerkingen.
Statines blokkeren niet alleen de aanmaak van cholesterol, maar ook de aanmaak van co-enzym Q10. Co-enzym Q10 is onontbeerlijk voor de aanmaak van energie, vooral in spiercellen. Uit vele studies blijkt dat statinetherapie de hoeveelheid co-enzym Q10 in het lichaam verlaagt, soms met 50 %.

Omdat er weinig (commerciële) interesse is om bijwerkingen te behandelen met een voedingsstof, is na al die jaren nog steeds geen goede studie gedaan met co-enzym Q10 en statines. Sommige gezondheidsinstanties zijn integendeel bezorgd om de meerprijs van een behandeling.
Als artsen en onderzoekers toch bezorgd zouden zijn omwille van de oplopende kosten, kunnen ze beter een gebalanceerd dieet en meer beweging voorschrijven, en minder statines.

Hoe spierpijn voorkomen?
Wat kunt u zelf doen om uw cholesterolniveau te verlagen?

Bronnen:
Deichmann R, Lavie C, Andrews S. Coenzyme q10 and statin-induced mitochondrial dysfunction. Ochsner J. 2010 Spring;10(1):16-21
Whayne TF Jr. Statin myopathy: Significant problem with minimal awareness by clinicians and no emphasis by clinical investigators. Angiology. 2011 Jul;62(5):415-21. Epub 2011 Mar 18.
Bruckert E, Rosenbaum D. Lowering LDL-cholesterol through diet: potential role in the statin era. Curr Opin Lipidol. 2011 Feb;22(1):43-8.
La co-enzyme Q10 en cas de

 

lijn