Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
1 juli 2021
Darmflora bepaalt immuunsysteem én gezondheid
| 01/07/2021 |
Terug Verstuur link
lijn
Darmflora bepaalt immuunsysteem én gezondheid Het darmmicrobioom (darmflora) beïnvloedt de ontwikkeling en homeostase van het immuunsysteem. Wat de baby van de moederlijke darmflora meekrijgt bij de geboorte, bepaalt zo ook zijn immuunsysteem, én zijn levenslange gezondheid. De darmflora blijft namelijk ook later een cruciale rol spelen in het behoud van een goede immuniteit en verdediging tegen infecties en andere ziekten. Ze bepaalt zelfs het metabolisme.

Antibiotica hebben dan ook een diepgaande invloed op al deze facetten, en kunnen desastreuze gevolgen hebben voor de gezondheid, als de darmflora niet snel en adequaat hersteld wordt met geschikte pre- en probiotica.
Pathogenen (ziektekiemen) zitten immers altijd op de loer om een door antibiotica ‘gesteriliseerde’ darm te koloniseren. En dan verlies je niet alleen de beschermende werking van de goede beestjes. Bovendien roven pathogenen energie en micronutriënten, en produceren ook schadelijke stoffen. Dit leidt op langere termijn tot talloze ziekten: verhoogde vatbaarheid voor infecties, maar ook cardiovasculaire ziekten, kanker,… tot en met vervroegd overlijden.

NVDR: Homeostase, ook wel ‘zelfregulatie’ genoemd, is het proces waarbij organismen het inwendig milieu van fysiologische processen in evenwicht houden, ondanks veranderingen in de omgeving, zowel inwendig als uitwendig.
Homeostase is dus de capaciteit om –ondanks ontregeling- het evenwicht van alle functies in het lichaam op korte termijn te herstellen.

Weerstand verhogen bij kinderen
Sterkere darmbarrière = sterkere immuniteit

Meer lezen:
Verzwakt afweersysteem
Hoe je weerstand verhogen? (2)
Verlaagde immuniteit bij kinderen

Bronnen:
Schluter J, et al. The gut microbiota is associated with immune cell dynamics in humans.
Nature. 2020; Dec;588(7837):303-307.
Tang TWH et al. Loss of Gut Microbiota Alters Immune System Composition and Cripples Postinfarction Cardiac Repair. Circulation. 2019 Jan 29;139(5):647-659.
Gomez de Agüero M et al. The maternal microbiota drives early postnatal innate immune development. Science 2016; 351, 1296–1302.

 

lijn