Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
25 november 2015
Een op vijf kinderen is te dik
| 25/11/2015 |
Terug Verstuur link
lijn
Een op vijf kinderen is te dik Nochtans kan zwaarlijvigheid kinderen doden!
Uit een Amerikaanse studie blijkt dat zwaarlijvige kinderen bloedvaten hebben van mensen die vijfig jaar en oud zijn. Onderzoekers gingen bij zeventig obesitaskinderen, die tussen zes en negentien jaar jong waren, na hoe de kwaliteit van de bloedvaten was. Dit gebeurde aan de hand van een ultrasoon onderzoek. De artsen stelden vast dat de aders van de kinderen de dikte hadden van een ongezond levende man of vrouw van vijftig jaar. Dit betekent dat jonge mensen al een ernstig verhoogd risico hadden op hart- en vaataandoeningen. Meer dan 75 procent van de kinderen hadden vooral te lijden onder te hoge cholesterolwaarden. Die werd veroorzaakt door de zwaarlijvigheid.

Oorzaak was voeding van slechte kwaliteit en te weinig beweging. Te dikke bloedvaten duiden meestal op plaquevorming en zeer vroege vaatvernauwing door arteriosclerose. De onderzoekers weten niet of kinderen die vermageren terug gezonde bloedvaten krijgen. Professor Cees Vermeer, die verbonden is aan de universiteit van Maastricht, toonde wel aan dat vitamine K2 in staat is om arteriosclerose gedeeltelijk of volledig om te keren.

Hoe zwaarlijvigheid voorkomen?
Gezond vermageren, hoe doe je dat?
Kinderen en vitaminen

Lees ook:
Televisie zet kinderen aan tot meer eten
Junkvoeding tijdens zwangerschap creëert 'junkvoedingkinderen'!

Bronnen:
Geetha Raghuveer, MD, department of cardiology, Children's Mercy Hospital, Kansas City., Julian Ayer, MD, Children's Hospital, Westmead, Sydney., Stephen Daniels, MD, PhD, chairman, department of pediatrics, University of Colorado. American Heart Association Scientific Sessions 08, New Orleans, Nov. 8-12, 08.

 

lijn