Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
5 november 2009
Een verkoudheid is altijd besmettelijk.
| 05/11/2009 |
Terug Verstuur link
lijn
Een verkoudheid is altijd besmettelijk. Verkoudheid is een besmettelijke aandoening aan de slijmvliezen van de bovenste luchtwegen die door een groot aantal verschillende typen virussen kan worden veroorzaakt, in het bijzonder rhinovirussen, coronavirussen en RSV. Vanwege het grote aantal virussen dat verkoudheid kan veroorzaken, kan het lichaam niet immuun worden tegen de infectie. Om die reden is verkoudheid een veelvoorkomende ziekte die meerdere keren per jaar kan optreden.

De meest voorkomende symptomen van een verkoudheid zijn een loopneus, keelpijn, hoesten, niezen en vaak ook lage koorts en hoofdpijn. Veel mensen die aan verkoudheid lijden voelen zich zwak en vermoeid. Het verstopt raken van de slijmvliezen kan extra bacteriële besmettingen van het strottenhoofd, de bronchiën, de longen, de oren en/of de bijholtes met zich brengen. Ongecompliceerde besmettingen houden gewoonlijk drie tot tien dagen aan.

Verkoudheid wordt meestal via mens-tot-menscontact doorgegeven. Zo kan een verkouden persoon door te niezen een ander persoon met het virus besmetten. Bovendien kan het verkoudheidsvirus gedurende enige uren op voorwerpen zoals pennen, boeken en koffiekoppen in leven blijven, waardoor het gevaar voor besmetting ook bestaat als er geen verkouden persoon in de buurt is.

Wat het vermelden waard is, is dat het geven van een hand aan verkouden mensen niet verstandig is, omdat mensen vaak met de hand het gelaat (m.n. neus en ogen) aanraken. Zo vindt directe overdracht van het virus plaats.

Hoe behandel je een verkoudheid?
Hoe kun je een verkoudheid voorkomen?

Bronnen:
Sheldon C, William J D, et al. Sleep Habits and Susceptibility to the Common Cold, Arch Intern Med. 2009;169(1):62-67.

 

lijn