Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
28 december 2015
Een vol, opgeblazen gevoel in de bovenbuik
| 28/12/2015 |
Terug Verstuur link
lijn
Een vol, opgeblazen gevoel in de bovenbuik Een vol, opgeblazen gevoel in de buik wordt vooral tijdens en in de eerste uren na een zware maaltijd waargenomen. Wanneer na het nuttigen van een normale maaltijd een onaangenaam vol gevoel in de bovenbuik ontstaat, wijst dit sterk in de richting van een stoornis in het bewegingspatroon van de maag (maagmotoriek). Hierbij kan het zowel gaan om een verminderde motoriek van het onderste deel van de maag als om een verminderd ontspannend vermogen (adaptieve relaxatie) van het bovenste deel van de maag.

De grens tussen een normaal verzadigingsgevoel en een onaangenaam vol gevoel is uiteraard vaag en van persoon tot persoon verschillend. De grens tussen een vol opgeblazen gevoel en pijnlijk gevoel in de bovenbuik is eveneens weinig scherp. De enige zinnige oplossing is nooit zoveel te eten dat je een vol gevoel in je maag krijgt. Stoppen met eten als je nog een beetje honger lijkt te hebben, is de beste remedie om nooit met een opgeblazen gevoel te moeten afrekenen.

Hoe een volle maaggevoel voorkomen?
Hoe voorkom je een moeilijke spijsvertering

Lees ook:
Negen kruiden tegen maagongemakken
Maagzuurremmers halen darmflora overhoop
Maagklachten: natuurlijke middelen werken beter dan medicatie

Bronnen:
Gibson RS.
The role of diet- and host-related factors in nutrient bioavailability and thus in nutrient-based dietary requirement estimates. Food Nutr Bull. 07 03;28(1):S77-100

 

lijn