Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
26 oktober 2018
Gember en kurkuma tegen gewrichtsontstekingen
| 26/10/2018 |
Terug Verstuur link
lijn
Gember en kurkuma tegen gewrichtsontstekingen Wetenschappelijke studies tonen aan dat kurkuma ontstekingsreacties in en rond de gewrichten beter behandeld dan de klassieke hydrocortisone. Kurkuma is in staat om het histamineniveau drastisch te laten dalen - en bijgevolg ook de pijnlijke ontstekingsreacties. Verder zorgt kurkuma voor een verhoging van de natuurlijke cortisone die ieder mens via de bijnieren aanmaakt. Kurkuma heeft trouwens een even sterke pijnstillende werking als de klassieke analgetica en vertoont ook geen enkel neveneffect die een te hoge consumptie van chemische pijnstillers wel kunnen veroorzaken (o.a. maagbloeding). Kurkuma heeft als bijkomend voordeel dat het een stof is die de lever extra bescherming biedt.

Gember blokkeert de productie van prostaglandines, dat zijn biochemische boodschappers die zwellingen en pijn veroorzaken bij osteoartritislijders. Gember remt ook de chemokines sterk af. Chemokines zijn eiwitten die ontstekingen veroorzaken. De meest handige wijze om zowel kurkuma als gember dagelijks te gebruiken is ze in te nemen onder de vorm van een voedingssupplement.

Hoe gewrichtsklachten vermijden?
Hoe artritisklachten verminderen of voorkomen?

Meer lezen:
Artritis (ontstoken gewrichten)
Drie supplementen voor goede gewrichten
Minder misselijk met gember

Bronnen:
Goel A, Kunnumakkara AB, Aggarwal BB. Curcumin as "Curecumin": From kitchen to clinic.
Biochem Pharmacol. 08 02 15;75(4):787-809.
Ali BH, Blunden G, Tanira MO, Nemmar A. Some phytochemical, pharmacological and toxicological properties of ginger (Zingiber officinale Roscoe): A review of recent research. / Food Chem Toxicol. 08 02;46(2):409-20.
Chandran B, Goel A. A randomized, pilot study to assess the efficacy and safety of curcumin in patients with active rheumatoid arthritis. Phytother Res. 12 03 09. doi: 10.1002/ptr.4639. [Epub ahead of print]

 

lijn