Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van droge ogen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
15 maart 2024
Gewicht verliezen met soja-isoflavonen
| 15/03/2024 |
Terug Verstuur link
lijn
Gewicht verliezen met soja-isoflavonen Regelmatig sojaproducten eten, in combinatie met matige lichaamsbeweging, helpt vrouwen tijdens en na de menopauze om terug hun ideaal lichaamsgewicht te bereiken. Het duo soja, lichaamsbeweging is ook goed om het hart van de dames te beschermen. De gewichtstoename rond de taille is op termijn immers nefast voor de hartfunctie. Het was Isabelle Dionne, die verbonden is aan het anti-aging centrum van Sherbrooke, die de resultaten van deze studie bekendmaakte.

Onderzoekers tonen al decennia belangstelling voor de plantaardige, natuurlijke oestrogenen die in soja terug te vinden zijn. Het zijn veilige vervangingshormonen die nooit ongewenste neveneffecten veroorzaken. Dit komt omdat de werking van isoflavonen efficiënt is. Volgens Isabelle Dionne komen alle sojaproducten in aanmerking op voorwaarde dat men die koppelt aan lichaamsbeweging.

Gezond afslanken, hoe doe je dat?
Hoe menopauzeklachten verminderen?

Meer lezen:
Sojabonen tegen hypertensie
Minder opvliegers met soja-isoflavonen
Sojaproteïne beschermt tegen botontkalking

Bronnen:
Aubertin-Leheudre M, Lord C, Khalil A, Dionne IJ. Isoflavones and clinical cardiovascular risk factors in obese postmenopausal women: a randomized double-blind placebo-controlled trial. J Womens Health (Larchmt). 2008 Oct;17(8):1363-9. doi: 10.1089/jwh.2008.0836.
Akhlaghi M, Zare M, Nouripour F. Effect of Soy and Soy Isoflavones on Obesity-Related Anthropometric Measures: A Systematic Review and Meta-analysis of Randomized Controlled Clinical Trials. Adv Nutr. 2017 Sep 15;8(5):705-717. doi: 10.3945/an.117.015370. Nutr Res Pract. 2021 Feb; 15(1): 1–11. doi: 10.4162/nrp.2021.15.1.1
Hwan-Hee Jang, Young-Min Lee, Jeong-Sook Choe and Oran Kwon. Validation of soy isoflavone intake and its health effects: a review of the development of exposure biomarkers.
Justyna Godos. Current Perspectives on the Beneficial Effects of Soybean Isoflavones and Their Metabolites for Humans. Antioxidants (Basel). 2021 Jul; 10(7): 1064. doi: 10.3390/antiox10071064

 

lijn