Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
7 augustus 2009
Grijze haren
| 07/08/2009 |
Terug Verstuur link
lijn
Grijze haren Grijs haar is het gevolg van een veranderde eiwitsynthese, waardoor er een verlies is van melanine, het pigment dat kleur geeft aan ons haar. Hierdoor neemt de concentratie van melanine in het haar af en worden deze opgevuld door kleine luchtbelletjes, waardoor grijs haar ontstaat. Wanneer alle melanine volledig verdwijnt, wordt het haar wit.

Melanocyten produceren het pigment melanine. Deze cellen zijn verantwoordelijk voor de pigmentatie van het menselijke lichaam, met inbegrip van het haar Melanocyten (pigmentcellen), gelokaliseerd bij de basis van elke haarfollikel, bepalen de kleur van het haar gedurende de jeugd. Naar mate de leeftijd vordert, en de persoon de middelbare leeftijd bereikt, zullen steeds meer van deze pigmentcellen afsterven. Melanocyten verliezen dan hun capaciteit om pigment te maken, waardoor de haren hun pigment zullen verliezen. Het gevolg is dat het haar van een persoon geleidelijk aan grijzer wordt.

Grijze haren behandelen
Hoe voorkom je grijze haren?

Bronnen:
Herrling T, Jung K, Fuchs J. The role of melanin as protector against free radicals in skin and its role as free radical indicator in hair. Spectrochim Acta A Mol Biomol Spectrosc. 2008 May;69(5):1429-35

 

lijn