Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
18 augustus 2021
Het mysterie van pre-, pro- en synbiotica
| 18/08/2021 |
Terug Verstuur link
lijn
Het mysterie van pre-, pro- en synbiotica Het is soms moeilijk om te weten wat het onderscheid is tussen prebiotica, probiotica en synbiotica. In feite komt het hier op neer.
Probiotica bevatten levende micro-organismen, een prebioticum is voeding (meestal oligosacchariden) die de eigenschap heeft om op een selectieve wijze, gezondmakende bacteriën in de darmen aan te maken.
Synbiotica tenslotte zijn combinaties van prebiotica en probiotica. Al deze stoffen vervullen levensnoodzakelijke en gezondheidsbeschermende activiteiten in de darmen van de mens.

Vroeger dacht men dat de darmen enkel verantwoordelijk waren voor het verwijderen van afval uit het lichaam. Vandaag weet men dat de darm een zeer intelligent orgaan is dat instaat voot 70 procent van onze immuniteit. De darmen zorgen er dus voor dat tal van ziekten geen kans krijgen in ons lichaam.
De voorwaarde is dan wel dat we over een zeer evenwichtige darmflora beschikken. Hierin spelen prebiotica en probiotica een cruciale rol. Prebiotica verkleinen de kans op darmkanker omdat ze er voor zorgen dat kankerachtige stoffen zich veel minder snel op de darmwand kunnen vastzetten. Prebiotica zorgen ook voor een zuur milieu in de dikke darm. Ook dat is een factor die het ontstaan van een darmtumor drastisch beperkt.

Sterkere darmbarrière = sterkere immuniteit
Bescherm jezelf tegen COVID-19

Meer lezen:
Synbiotica voor zwaarlijvige kinderen
Meer voedingsmiddelen met prebiotica eten
Darmflora bepaalt immuunsysteem én gezondheid

Bronnen:
Tuohy KM. : Inulin-type fructans in healthy aging. - J Nutr. 07 11;137(11):2590S-3S
Kelishadi R, Farajian S et al. A randomized triple-masked controlled trial on the effects of synbiotics on inflammation markers in overweight children. J Pediatr (Rio J). 14 03-04;90(2):161-8
http://www.treehugger.com/health/6-reasons-eat-more-food-rich-prebiotics.html

 

lijn