Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
22 september 2016
Hoe een verzwakt afweersysteem herkennen?
| 22/09/2016 |
Terug Verstuur link
lijn
Hoe een verzwakt afweersysteem herkennen? Het is van cruciaal belang dat iedereen de tekenen van een niet goed functionerend immuunsysteem leert kennen. Op deze wijze kan men voor een ziekte uitbreekt soms nog tijdig ingrijpen en door een versterking van de afweercellen een dreigende ziekte neutraliseren.
Duidelijke tekenen van een verzwakte immuniteit zijn o.a. een gebrek aan concentratie en een duidelijk aanwezige vermoeidheid. Dit zijn typische kenmerken van stress of slaapgebrek. Onvoldoende nachtrust en spanningen verzwakken het menselijk afweersysteem. Indien de immuniteit reeds verder is aangetast zullen mensen sneller en over een langere periode last hebben van onschuldig lijkende verkoudheden, allergieën, urineweginfecties of kleine wondjes die maar zeer traag genezen.

Factoren, die moeten vermeden of behandeld worden, zijn:
- Onvoldoende gevarieerde voeding, het teveel gebruik van fastfood en voedingstekorten niet aanvullen met supplementen.
- Het ouder worden van mensen zonder gebruik te maken van nutraceuticals. Naarmate we een hogere leeftijd bereiken, maken we steeds minder beschermende stoffen in het lichaam aan. Daarom kunnen goed uitgebalanceerde en kwaliteitsvolle supplementen helpen om langer gezond te blijven. Senioren (65 plussers) die dit niet doen worden sneller het slachtoffer van zware ontstekingsreacties en kanker.
- Een sedentair leven of net het omgekeerde, op een overdreven manier aan sport doen.
- Slaapgebrek
- Stress. Tijdens stressrijke toestanden maken de bijnieren een teveel van het stresshormoon cortisol aan, terwijl het sympathisch zenuwstelsel extra noradrenaline produceert. Beide stoffen verzwakken het immuunsysteem.
- Het contact met giftige stoffen (toxines) die terug te vinden zijn in schoonmaakproducten, herbiciden om de tuin (uiterlijk) mooi te houden en het consumeren van met insecticiden bespoten fruit en groenten.
- Het onvermijdbare contact met vervuilde lucht die veroorzaakt wordt door de industrie en het verkeer.

Weerstand verhogen bij kinderen
Hoe kun je een verkoudheid voorkomen?
De immuniteit verhogende eigenschappen van vitamine C

Meer lezen:
Medicijnen verzwakken het afweersysteem
Immuniteit versterken voor een ziektevrij leven

Bronnen:
Webb AL, Villamor E. Update: effects of antioxidant and non-antioxidant vitamin supplementation on immune function. Nutr Rev. 07 05;65(5):181-217

Henson SM, Lanna A, Riddell NE et al. p38 signaling inhibits mTORC1-independent autophagy in senescent human CD8+ T cells. J Clin Invest. 14 10 2;124(9):4004-16

 

lijn