Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
16 februari 2015
Is aspartaam echt veilig?
| 16/02/2015 |
Terug Verstuur link
lijn
Is aspartaam echt veilig? Europa heeft vorig jaar geoordeeld dat de consumptie van aspartaam geen gezondheidsrisico's inhoudt. Toch zijn niet alle wetenschappers het eens met die stelling. Het Italiaanse Ramazzini Instituut voerde zelf een reeks dierproeven met aspartaam uit en stelde telkens vast dat aspartaam kankerverwekkend is. Ondertussen zijn er ook twee bevolkingsstudies verschenen die een vermoedelijke link tussen aspartaam en kanker aan het licht hebben gebracht. Volgens de EFSA, de Europese instantie die over onze voedselveiligheid waakt, vertonen die studies te veel gebreken.

Zo beweert de EFSA onder meer dat de onderzoekers te veel dieren en te veel dosissen in hun studies hebben gebruikt, en dat de blootstelling aan aspartaam te langdurig was. Niet volgens het boekje aldus de EFSA. Dat zijn schijnargumenten, reageren de wetenschappers van het Ramazzini Instituut nu. Goed toxicologisch onderzoek vereist nu eenmaal een voldoende aantal experimenten met een voldoende aantal proefdieren. De studies zijn voor de rest niet anders dan andere studies die rond aspartaam gevoerd zijn.

Gezond vermageren, hoe doe je dat?
Ontgiftig jezelf met de juiste voeding

Meer lezen:
Suikervervangers verstoren eetgedrag en veroorzaken gewichtstoename
Drie redenen waarom aspartaam toxische reacties kan veroorzaken
Een link tussen migraine en aspartaam

Bronnen:
Soffritti M, Padovani M et al. The carcinogenic effects of aspartame: The urgent need for regulatory re-evaluation. Am J Ind Med. 2014;57(4):383-97

 

lijn