Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
2 juni 2015
Koffie verhoogt de concentratie niet
| 02/06/2015 |
Terug Verstuur link
lijn
Koffie verhoogt de concentratie niet We denken allemaal dat we van een bakje koffie 's morgens alerter worden, maar eigenlijk klopt dat niet.
Het stimulerend effect van koffie is eerder het gevolg van ontwenningsverschijnselen van cafeïne. Het is omdat je even geen koffie meer gedronken hebt, dat je last krijgt van vermoeidheid of zelfs hoofdpijn. Door weer koffie te drinken, krijg je het gevoel weer wakker te worden.

Onderzoekers van de universiteit van Bristol kwamen tot die bevindingen door het effect van cafeïne te vergelijken bij een groep van frequente koffiedrinkers en niet-koffiedrinkers. Bij de niet-koffiedrinkers verhoogde de alertheid niet na inname van cafeïne. Bij frequente koffiedrinkers was de alertheid eerst gedaald omdat ze een dag lang geen koffie hadden gedronken. De cafeïne verhoogde bij hen de alertheid wel, maar enkel omdat eerst die gedaald was als ontwenningsverschijnsel.

Concentratieproblemen oplossen door ritme en voeding
Nooit meer moe, hoe doe je dat ?

Meer lezen
Twee kruiden verminderen concentratieproblemen en hyperactiviteit
Een goede concentratie en beter geheugen
Multivitaminen helpen vermoeide mensen

Bronnen:
Rogers PJ, Hohoff C et al. Association of the anxiogenic and alerting effects of caffeine with ADORA2A and ADORA1 polymorphisms and habitual level of caffeine consumption. Neuropsychopharmacology. 10 08;35(9):1973-83. Epub 10 06 2

 

lijn