Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
30 december 2011
Lijnzaadjes of lijnzaadolie?
| 30/12/2011 |
Terug Verstuur link
lijn
Lijnzaadjes of lijnzaadolie? Lijnzaadolie is één van de rijkste bronnen van plantaardige omega-3-vetzuren. Er zijn sterke aanwijzingen dat het beschermt tegen hart- en vaatziekten. Jammer genoeg kun je het niet gebruiken om te bakken, want dan vernietig je de omega-3-vetzuren.
De Duitse biochemicus Johanna Budwig (1908 - 2003) raadde aan om lijnzaadolie met kwark te mengen, als onderdeel van een antikankerdieet. Of het werkelijk kanker geneest, is nog maar de vraag, maar kwark en lijnzaad zijn beide bijzonder gezonde ingrediënten.

Waarom het lijnzaad niet gebruiken als ingrediënt? Dan heb je de al even gezonde vezels er ook bij. Lijnzaad maal je het best eerst fijn, omdat de zaadjes zelf nauwelijks verteerd worden. Je kunt ze malen met in een koffiemolen.

Hoe borstkanker voorkomen?
Wat kunt u zelf doen om uw cholesterolniveau te verlagen?

Meer lezen
Lijnzaad vermindert opvliegers met de helft

Bronnen:
Leyva DR, Zahradka P et al. The effect of dietary flaxseed on improving symptoms of cardiovascular disease in patients with peripheral artery disease: rationale and design of the FLAX-PAD randomized controlled trial. Contemp Clin Trials. 2011 Sep;32(5):724-30. Epub 2011 May 17.

 

lijn