Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
16 maart 2010
Meer vitamine A met zink
| 16/03/2010 |
Terug Verstuur link
lijn
Meer vitamine A met zink Vitamine A is waarschijnlijk het meest toxische vitamine. Wil je verzekerd zijn van voldoende vitamine A, dan is het beter om zink in te nemen, samen met carotenoïden.
Een overmaat van vitamine A is geassocieerd geweest met osteoporose, miskramen en zelfs agressief gedrag. Aan de andere kant kunnen we vitamine A niet missen, anders zou het geen vitamine zijn. In ontwikkelingslanden bijvoorbeeld is vitamine A-suppletie belangrijk om infectieziekten bij kinderen te verminderen.

Vitamine A halen we ook uit groenten en fruit in de vorm van carotenoïden, waaronder bètacaroteen. Het lichaam zet dit bètacaroteen om in vitamine A naargelang de noodzaak. In tegenstelling tot vitamine A is bètacaroteen in hoge doses onschadelijk.
Nochtans volstaan bètacaroteensupplementen niet om genoeg vitamine A aan te maken. Onderzoek in Nederland wees uit dat hiervoor zink nodig is. Zink verbetert de opname en omzetting van bètacaroteen. Bovendien is zink essentieel voor het immuunsysteem.

Tekort aan zink kan voor problemen zorgen

Bronnen:
Dijkhuizen MA, Wieringa FT et al. Zinc plus b-carotene supplementation of pregnant women is superior to b-carotene supplementation alone in improving vitamin A status in both mothers and infants.

 

lijn