Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
7 maart 2016
Mensen vergeten gelukkige momenten
| 07/03/2016 |
Terug Verstuur link
lijn
Mensen vergeten gelukkige momenten Misschien is het u ook al opgevallen. We onthouden gemakkelijker ongelukkige episodes uit ons leven dan gelukkige.
Jobverlies, een fikse boete, relationele problemen, een mislukte vakantie wordt beter in ons geheugen opgeslagen dan perioden van puur geluk. Wetenschappers hebben via een MRI scan aangetoond hoe sterk de hersenactiviteit in bepaalde zones is als mensen aan negatieve herinneringen terugdenken. Dergelijke zichtbare MRI-reactie in de hersenen is veel sterker dan als men heel even een positief levensmoment terug voor de geest haalt.

De reden waarom we meer geneigd zijn om negatief te denken heeft te maken met de menselijke evolutie. In de tijd van onze verre voorouders hadden mannen en vrouwen meer voordelen door de hersenen in een voortdurende staat van paraatheid te houden. Het was daarom bijvoorbeeld beter zich te herinneren dat je best geen tijger aait dan een beeld vast te houden hoe mooi een zonsondergang kon zijn. Deze voorouderlijke manier van denken werkt vandaag echter in ons nadeel, behalve in acute oorlogtoestanden. In tijden van vrede worden mensen door hun negatieve, donkere gedachten depressief. Methoden om die pessimistische ideeën te vermijden zijn o.a. de schitterende levensmomenten te vereeuwigen via foto's en door het lezen van boeken over de onnoemlijke voordelen van positief denken.

Hoe het risico op een depressie verkleinen?
Hoe behandel je slapeloosheid op een natuurlijke wijze?

Lees ook:
Gelukkig ouder worden
Gelukkiger zonder vlees
Kan men lang en gelukkig leven?

Bronnen:
Kevin S. LaBar : Beyond Fear: Emotional Memory Mechanisms in the Human Brain
Current Directions in Psychological Science 16 (4), 173–177.

 

lijn