Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
3 juni 2011
Miljoenen mensen lijden aan het droge ogen syndroom
| 03/06/2011 |
Terug Verstuur link
lijn
Miljoenen mensen lijden aan het droge ogen syndroom Met droge ogen worden de klachten bedoeld die optreden als gevolg van het uitdrogen van het oppervlak van het hoornvlies of van het oogbindvlies. Het is een steeds meer voorkomende aandoening die meestal op middelbare leeftijd begint, vaker bij vrouwen dan bij mannen. Meestal is het ongemak het gevolg van een onvoldoende aanmaak van traanvloeistof door de traanklier. Soms is de hoeveelheid traanvocht wel toereikend maar is de samenstelling van de traanvloeistof van onvoldoende kwaliteit om het oogoppervlak stabiel te bedekken, of kunnen de tranen het oogoppervlak niet voldoende bereiken door verstoppingen of onregelmatigheden.

Droge ogen kunnen leiden tot allerlei klachten, zoals een brandend of jeukend gevoel, die vaak toenemen in de loop van de dag. De behandeling bestaat uit het verlichten van de klachten met behulp van kunsttranen of het gebruik van antioxidanten en omega-3 vetzuren.

Eenvoudige tips tegen vermoeide ogen
Hoe leven met het Sjögren-syndroom?

Bronnen:
Cejkova J, Ardan T, Jirsova K, Jechova G, Malec J, Simonova Z, Cejka C, Filipec M, Dotrelova D, Brunova B.
The role of conjunctival epithelial cell xanthine oxidoreductase/xanthine oxidase in oxidative reactions on the ocular surface of dry eye patients with Sjogren's syndrome.

Foulks GN.
The correlation between the tear film lipid layer and dry eye disease.

Creuzot C, Passemard M, Viau S, Joffre C, Pouliquen P, Elena PP, Bron A, Brignole F.
Improvement of dry eye symptoms with polyunsaturated fatty acids

 

lijn