Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
26 februari 2010
Minder honger met kaneel en azijn
| 26/02/2010 |
Terug Verstuur link
lijn
Minder honger met kaneel en azijn Kaneel en azijn zijn twee 'voedingsadditieven' die het hongergevoel tijdens een maaltijd sneller doen verminderen. Deze ingrediënten dempen ook de glucoseschommelingen in het bloed.
Zowel zwaarlijvigheid als diabetes zijn aan een steile opmars bezig. De link tussen zwaarlijvigheid en diabetes zijn de abrupte schommelingen van de bloedglucose na een suikerrijke maaltijd. De glycemische index van een maaltijd is daar een maat voor. Maaltijden met een hoge glycemische index moet je zoveel mogelijk trachten te vermijden om diabetes te voorkomen.

Kaneel en azijn vertragen het leegmaken van de maag, zodat de vertering van de maaltijd over een langere periode wordt gespreid. Hoe langer het voedsel in de maag verblijft, hoe sneller het hongergevoel zal verminderen. Kaneel en azijn verlagen hiermee ook de glycemische index van een maaltijd.
De truc blijft natuurlijk om deze ingrediënten in een maaltijd te verwerken. Van kaneel heb je minstens 4 gram nodig; van azijn minstens 17 à 34 gram (met een concentratie van 5% à 10% aan azijnzuur).

Hoe is hypoglycemie te voorkomen?
Chroom, een onmisbaar voedingssupplement voor diabetici

Bronnen:
Mettler S, Schwarz I et al. Additive postprandial blood glucose-attenuating and satiety-enhancing effect of cinnamon and acetic acid. Nutr Res. 2009; 29:723- 727

 

lijn