Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
28 april 2014
Natuurlijke middelen tegen artrose
| 28/04/2014 |
Terug Verstuur link
lijn
Natuurlijke middelen tegen artrose Een groep onderzoekers boog zich over de mogelijke werkzaamheid van een aantal voedingssupplementen tegen artrose. SAMe en capsaïnezalf werden als het 'best aangetoond' eruitgehaald.
SAMe is de afkorting voor S-adenosylmethionine, een stof die een sleutelrol speelt in het celmetabolisme. Het werkt even goed als ontstekingsremmers. Capsaïne is de stof die rode pepers pikant maakt en die voor enige pijnverlichting kan zorgen.

Andere supplementen hebben ook een veelbelovende gunstige werking: rozenbottel, MSM en boswellia serrata. Alleen zijn er nog te weinig studies daarmee gedaan. Mogelijk geldt dat ook voor de B-vitaminen, extract van de groenlipmossel, dennenschorsextract, devil's claw, Articulin F, gember, maar daarvoor is ook nog weinig bewijsmateriaal. (Opmerking: glucosamine, chondroïtine en hyaleronzuur waren niet in dit onderzoek opgenomen.)

Hoe het risico op artroseklachten verminderen?
Artritis wegeten

Meer lezen
Behandeling artrose met voedingssupplementen
Combinatie van drie supplementen voor goede gewrichten

Bronnen:
De Silva1 V, El-Metwally A et al. Evidence for the efficacy of complementary and alternative medicines in the management of osteoarthritis: a systematic review. doi:10.1093/rheumatology/keq379

 

lijn